
  
 
 

AEP1 Response to ERGEG Consultation on Fundamental Data Transparency 
 
General 
 
The Association of Electricity Producers (AEP) recognises that transparency has an 
important role to play in promoting competition and increasing trust in European 
energy markets. The issues have been extensively discussed over the last few years 
and AEP largely supports the framework proposed by ERGEG. 
 
We have some concerns about a small number of detailed proposals as outlined in 
our comments below. In particular: 
 

- There should be no requirement to publish outage duration immediately after 
an unplanned outage; 

- Data should be published in line with the market time unit rather than (say) 
every fifteen minutes; 

- A 100 MW threshold should be used throughout the Guideline; smaller 
generators should not have to provide output or other data, as costs would be 
disproportionate to the benefits. 

 
 
 
ANSWERS TO SPECIFIC QUESTIONS 
 
GENERAL ISSUES 
 
1. Are there additional major problems or policy issues that should be 
addressed by the draft Comitology Guideline on Fundamental Electricity Data 
Transparency? 
 
No. ERGEG has rightly opted for a comprehensive approach to data disclosure. 
However, more emphasis could have been placed on data quality and reliability, 
which is equally important to market players.  
 

                                                
1
The Association of Electricity Producers (AEP) represents large, medium and small companies accounting for 

more than 95 per cent of the UK generating capacity, together with a number of businesses that provide 

equipment and services to the generating industry.  Between them, the members embrace all of the generating 

technologies used commercially in the UK, from coal, gas and nuclear power, to a wide range of renewable 

energies. 

 



2. What timescale is needed to implement the Comitology Guideline on 
Fundamental Electricity Data Transparency seen from your organisation’s 
point of view? 
 
The Guideline’s requirements will have to be incorporated into national codes, 
communication arrangements will have to be finalised and, in some Member States, 
new IT systems may need to be procured and commissioned. In this light, we would 
suggest a maximum two-year period for implementation. This would avoid the need 
for a transitional arrangement on vertical load (para 4.1.2). 
 
3. Do you see a need for more firm specification of the role of each market 
participant in delivering transparency data to the TSO/information platform in 
the Comitology Guideline on Fundamental Electricity Data Transparency? 
 
We think that the drafting of the advice could be improved in some places. It should 
be absolutely clear what data market participants will provide and whether that data 
will be published in aggregated or disaggregated form. 
 
From a generator’s perspective, it is important that information only has to be 
submitted once. AEP believes that the Guideline should not prescribe which 
organisation delivers data to ENTSO-E and should allow national or regional 
platforms to perform this function. The generator’s responsibility should therefore be 
to provide the requisite data to the relevant organisation rather than necessarily to 
ENTSO-E directly. Market players, including generators, should be fully involved in 
the development of the central platform to ensure that it meets market needs. 
 
4. Do you see a need for more firm specification of the role of the TSO in 
collecting data in the Comitology Guideline on Fundamental Electricity Data 
Transparency?  
 
AEP welcomes the establishment of an EU platform. However, we would not 
advocate that TSOs should have a monopoly on the collection and publication of 
information. This would be a barrier to further innovation. 
 
5. Taking into account the interface between wider transparency requirements 
and the costs of data storage, do you consider storage of basic data for 3 
years, to be made available for free, as sufficient? 
 
Yes. 
 
6. Are the suggested market time units for information reporting and 
publication requirements adequate and compatible with wider transparency in 
a European perspective? 
 
AEP agrees that the market time unit should be one hour (or less if markets already 
operate on that basis). The Guideline as a whole should be based on market time 
units and should not include requirements to provide data on a 15-minute basis, e.g. 
paras 4.3.2.8 and 4.3.2.10. 

  



7. How do you see the costs and benefits of the proposed transparency 
framework for fundamental data in electricity? If possible, please provide 
qualitative and/or quantitative evidence on the costs and benefits or ideas 
about those. 
 
AEP believes that the benefits of the proposals will exceed the costs, provided that 
some detailed changes are made, as outlined in our comments. 
 
 
LOAD ISSUES 
 
8. Do you see a need for publication of load data linked to different timeframes 
or an update of load data linked to different timeframes than those suggested 
in the draft document? 
 
AEP agrees with the proposals. Arrangements for generation and load should be 
symmetrical. We support a threshold of 100 MW for both generation and 
consumption units. 
 
9. The draft document suggests that the information on unavailabilities of 
consumption units is disclosed in an anonymous manner identifying the 
bidding area, timeframes and unavailable load. Do you consider these pieces 
of information sufficient for the transparency needs of the internal wholesale 
electricity market or should also the name of the consumption unit be 
published? 
 
AEP believes that the names of consumption units should be published. ERGEG 
should conduct a survey of practice throughout the EU market and, unless there is 
convincing evidence of adverse effects on large consumers, should require the 
publication of site names. 
 
It is unclear why unplanned generation outages have to be reported “immediately” 
(4.3.2.5) but not large consumer unit outages (4.1.3.8). 
 
 
TRANSMISSION AND INTERCONNECTORS 
 
10. Should the publication obligations regarding planned or actual outages of 
the transmission grid and interconnectors require the publication of the 
location and type of the asset (i.e. identify the part of transmission 
infrastructure that due to planned outage or a failure is facing a limitation in its 
transmission capacity) or should the information on transmission 
infrastructure equipment outage be non-identifiable? Please justify your 
position why either identified information would be necessary or why only 
anonymous information on the transmission infrastructure outages should be 
published. 
 
In AEP’s view, the location of transmission outages should be identified. This may 
result in generators being constrained off the system and therefore has an impact on 
the market, so that market players should be notified. 



 
11. The requirement to disclose outages in the transmission infrastructure is 
proposed to be placed on such events where the impact on capacity is equal 
to or greater than 100 MW during at least one market time unit. Do you 
consider this absolute, MW-based threshold appropriate, or should the 
threshold be in relation to e.g. the total generation or load of the bidding area, 
or alternatively, should the absolute threshold be complemented with a 
relative threshold? The relative threshold would mean, for example, that the 
publishing requirement would apply if a planned or actual outage of 
transmission infrastructure would equal to or be greater than 5 per cent (or 
any specified percentage value). This question on relative threshold stems 
from the fact that for some bidding areas the proposed 100 MW threshold may 
be relatively high.  However, raising the general European threshold might in 
the majority of the European bidding areas lead to too low a threshold and a 
vast amount of information being reported. 
 
AEP supports the 100 MW threshold, which has benefits in terms of clarity and 
simplicity. 
 
12. With regard to publishing requirements on congestion (in paragraph 22 (d) 
and (e)), what kind of information do you consider important to receive and 
how frequently? Please justify your position. 
 
We do not understand the reference to para 22(d) and (e) in this question. 
 
AEP supports the requirement on TSOs to be transparent about ramping rates and 
intra-day limits. A full rationale should be provided for any such restrictions. 
 
 
GENERATION 
 
13. Should unavailability of generation infrastructure relate to a given plant or 
a given unit? Please justify your position. 
 
AEP can support the publication of data by unit. However, we believe it important 
that ERGEG should obtain the views of the European and national competition 
authorities before finalising its advice. The provision of ex ante data of this type could 
be viewed as anti-competitive and we think it is important to clarify this issue before 
the final stages of production of the Guideline.  
 
The 100 MW threshold for generation and load should be defined on a per-site basis. 
For instance, a site comprising two 50 MW generating (or indeed consumption) units 
should have to meet the disclosure requirements. 
 
AEP agrees with the general proposal on outage disclosure set out in paras 
4.3.2.4/5. However, we are opposed to the requirement that generators should 
immediately publish the likely duration of an outage. It will not generally be possible 
to specify the duration of an outage at the time when the trip occurs.  Furthermore, 
the length of an outage will often be determined by factors other than the event 
which caused it. A requirement to publish outage duration immediately could lead to 



unreliable information being released to the market, potentially resulting in legal 
uncertainty. AEP therefore proposes that this requirement should be omitted. Outage 
duration will in any case be disclosed to the market via the planned outage data 
once accurate estimates are available. 
  
 
14. The draft document proposes that actual unit by unit output for units equal 
to or greater than 10 MW be updated real time as changes occur. Do you 
consider the 10 MW threshold for generation units appropriate?  
 
AEP is opposed to the 10 MW threshold, which would impose considerable costs on 
smaller players, particularly in respect of metering, without providing major benefits. 
AEP therefore believes that the 100 MW threshold should be maintained here. 
 
AEP also does not support the 15-minute timescale for actual unit output set out in 
para 4.3.2.8. Output should be published in line with the market time unit. This 
should also be the case for renewable generation (para 4.3.2.11) 
 
15. The requirement to disclose hourly information on actual aggregated 
generation output is now related to generation type. Should this threshold be 
linked to fuel requirements or generation technology? 
 
AEP does not have a strong view on this issue, but both fuel and generation type 
should be clearly defined. 
 
 
BALANCING and WHOLESALE DATA 
 
16. The transparency requirements on balancing have been widened compared 
to the Transparency Reports prepared within the framework of the Electricity 
Regional Initiatives. Is the proposed list of data items sufficient - also taking 
into account the evolution towards cross-border balancing markets? 
 
AEP broadly supports the proposals. However, Para 4.4.1.8 is incompatible with the 
current GB balancing arrangements, where prices are calculated every half-hour 
post-event. We suggest that transparency requirements should reflect the balancing 
arrangements and the market time unit in use in Member States. 
 
It should be made clear that prices can be published in national currency.  
 
17. The transparency requirements on wholesale market data have been 
deliberately left outside the draft Guidelines as they will most likely be 
addressed by other legal measures that are currently under preparation. 
Should some basic wholesale data, i.e. information on aggregate supply and 
demand curves, prices and volumes for each standard traded product and for 
each market timeframe (forward, day-ahead, intraday) as well as prices and 
volumes of the OTC market still be part of the Comitology Guideline on 
Fundamental Electricity Data Transparency? 
 



AEP is content that these trade transparency issues should be dealt with elsewhere. 
Exchanges, multi-lateral trading facilities (MTFs) and brokers are likely to have the 
primary responsibility for reporting transactions on behalf of market players and a 
separate trade repository may well be set up to deal with this. 
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